Posted on: December 16th, 2019 by Michael Durran No Comments

Planning Submitted for Summerhill

LCE Architects have submitted planning for a new private residence at Summerhill, Kingscote, East Grinstead.  The project is for the replacement of a poorly constructed dwelling with a newly designed four bedroom house in the East Sussex countryside.

 

 

The concept for the proposed scheme was to replicate as far as possible the current setting of a simple rural barn structure within a woodland clearing. To do this and to achieve the area requirements of a four bedroom house, LCE have used the natural fall of the site to create an upside down house with the living space on top and the sleep areas set into the hillside below.

 

 

A simple rectangle in plan, the entrance and main circulation stair between floors is two thirds of the way along its length. This divides the living space into two main areas; to the west the main living, dining and kitchen, all forming part of an open plan arrangement leading to an external south facing terrace and to the east is ancillary space and a study that looks out to the quieter aspect of the woodland views. At the lower ground level the plan is L-shaped in form with the main wing of bedrooms following the line of the living space above.

 

 

The proposed palette of materials has been selected to enable the house to meld into its countryside setting and to reflect the local vernacular. A simple black painted timber weather board is wrapped over the upper storey pitched roof barn, forming both the walls and roof cladding. Whilst the more solid and grounded lower level uses the local West Hoathly stock brick, forming a plinth on to which the ‘barn’, above, sits.

 

Read 2301 Times

More News