Posted on: April 26th, 2015 by Donna Moore

Cuckfield Baptist Chapel



A rising congregation had outgrown the existing facilities. And the Church sought planning consent for a modern day facility on an adjacent site outside the built-up area. The increased facilities were to encourage and develop the Church’s role in the life of the village. After a failed application, which was rejected at Appeal, LCE Architects were appointed to secure an outline planning consent.

 

With the same brief, LCE sought to diminish the impact of the development. In re-siting the building, and lowering it into the ground, we were able to reduce the height by more than half from 12m to 5.8 m taken from existing ground level to the apex of the chapel.

 

The lower ground floor entrance is accessed via steps and or/a gentle ramp. The steps will also serve as an amphitheatre for additional use of the facility in good weather. The main entrance, which acts as a substantial lobby to both the Worship Hall and the multi-use hall, can be opened up to the outside in its entirety, and large sliding doors across the two main spaces allow a contiguous lower ground floor plan for maximum flexibility in use.

 

Externally the building has been conceived to appear as a simple garden wall, following the contours, and made of locally sourced bricks. The roof is designed as a series of zinc planes simulating the undulations of the site.



Project Client:

Cuckfield Baptist Chapel

Project Sector:

Community & Culture

Project Status:

Outline planning consent

Project PDF

Share on Facebook Share on Google+ Tweet this!

More Projects