Posted on: December 1st, 2017 by Michael Durran

Eurocity



LCE architects were invited to participate in the 2015 Eurocity design competition and to submit a proposal for a new development to the west of the island.

 

The scheme was to provide Gibraltar with a new social hub incorporating shops, cafés, bars and restaurants at street level and around the courtyard, with offices above and parking for 600 cars below.

 

Derived from a modern interpretation of the Georgian sash casement window, prevalent in the historic architecture of Gibraltar, the buildings outer facade was designed to form a protected shaded balcony space to each flat. Its porosity determined by the activities inside, with people choosing to open and close sections of the facade.

 

The interior courtyard is a lush tapestry of plants that climb the timber. The roof level provides an infinity swimming pool, gymnasium and restaurant with views of the Gibraltar Rock.

 

Pattern and colour are key components of the Gibraltan vernacular. LCE’s innovative approach to the building was to have a chameleon like outer skin that transforms depending on the buildings aspect. The two tone, folded metal screening panels create an illusionary effect where by its colours change on the viewer’s angle to them. The design allows for a cost effective modular system while offering interesting variety across the facade.



Project Client:

N/A

Project Sector:

Mixed-use

Project Status:

Competiton 2015

Project PDF

Share on Facebook Share on Google+ Tweet this!

More Projects