Posted on: July 25th, 2017 by Michael Durran

Richmond House



Richmond House was developed as a response to the need for student housing close to the University of Brighton. Bordering on a conservation area, the scheme was developed to be both sympathetic to the neighbouring developments, but also modern in its approach and appearance to the North.

 

The site located on Richmond Road, Hughes Road and a service road to the east, forms an irregular shaped site that features a change of level, equivalent of two storeys, across it. The site that borders onto the Roundhill Conservation Area, acts as a buffer between the residential conservation area on one side and an industrial estate on the other.

 

The arrangement of the building responds to change in level across the site between Richmond Road and Hughes Road. Being broadly triangular in shape, the site creates a natural convex and concaving curve to the building. A proposed amenity space in the centre of the building forms a courtyard and centrally spaced common room. The outside saw tooth walls were angled to prevent any overlooking of the flats to the east and to the rear of the properties on D’Aubigny Road to the south.

 

Although no longer being pursued, the project remains a fine example of LCE’s approach to site responsive design and exploitation of an interesting topographical plot within a restrictive location.



Project Client:

Matsim/Mortar Developments

Project Sector:

Housing

Project Status:

Planning Application declined

Project PDF

Share on Facebook Share on Google+ Tweet this!

More Projects