Posted on: October 10th, 2017 by Michael Durran

St Anne’s House, Lewes



LCE were asked by the owner of the St Anne’s art gallery in Lewes to design a single family house in the grounds of the existing Grade II* listed building, located in the Lewes Conservation Area. The sloping site, currently an under-utilised car park is concealed behind a high ancient flint wall.

Through consultation with the local planning department, a modest sensitively designed ‘upside down’ modern house has been submitted for Planning Approval in this potentially controversial location. The main living accommodation is on the upper floor with a south facing balcony affording long views over the high flint wall across the Ouse Valley with bedrooms on lower floors opening onto a terrace within a concealed walled garden. The house will sit amongst a number of large mature trees and has been designed to make strong reference to the trees: constructed from timber with timber cladding, solid timber balcony and exposed timber structure including external posts supporting the upper veranda and overhanging roof.

Friends of Lewes submitted a letter of support for the scheme and commended the elegant design

The Conservation officer has recommended approval stating that “The proposed dwelling is considered to be a well-designed modern piece of Architecture that ….preserves the listed building, its setting and the wider Lewes Conservation Area.”



Project Client:

Private

Project Sector:

Housing

Project Status:

Planning Application granted

Project PDF

Share on Facebook Share on Google+ Tweet this!

More Projects