Posted on: December 1st, 2017 by Michael Durran

Wayside House



LCE were asked to design a contemporary style house on the edge of Balcombe, on the site of the former derelict Wayside Nursery adjacent to the Upper Stumble Wood ancient woodland. The proposal provides a two storey family house, using its environment to achieve a sustainable design that is both bedded in the landscape, whilst also appearing as a carefully crafted abstract box juxtaposed to its setting.

 

We have proposed a modern contemporary house that works with the site’s existing topography to ensure the minimal visual impact on its surroundings. The site has a natural fall to the south west corner of approximately 2.5m, and the concept design is to use this slope to sink the lower ground floor, accommodating the bedrooms, into the bank and for the living space to be above it, with the roof of the lower level acting as a terrace.  The main entrance point is at first floor level, creating an “upside down” dwelling. Combined with a flat green roof to the upper ground level and the site’s natural wooded feel, the visual impact of the house is minimal and creates a building that sits comfortably in the landscape and appears as a single storey dwelling to its neighbours on the north and east sides of the site.



Project Client:

Private

Project Sector:

Housing

Project Status:

Planning Granted 2017

Project PDF

Share on Facebook Share on Google+ Tweet this!

More Projects